VEKALETNAME NEDİR?
Bir kişinin başka bir kişiyi kendisini temsil edebilmesi için noter aracılığıyla düzenlenen resmi bir belgedir.
Yargı organları ya da icra dairelerindeki işlerin takibi için sadece avukatlar vekil olarak tayin edilebilir. Yani avukat olmayan başkaca bir kişiye davayı takip için vekalet verilemez hukuki bir geçerliliği bulunmamaktadır.
Vekaletname genel kapsamlı olarak düzenlenebileceği gibi sadece belli konular için sınırlı şekilde de düzenlenebilir.
AVUKATA ÇIKARILACAK VEKALETNAME NEDİR VE AVUKAT BU VEKALETNAME İLE NELER YAPABİLİR?
Öncelikle belirtmek gerekir ki dava ehliyetine sahip herkes davasını kendisi açıp takip edebileceği gibi vekaletname çıkartmak suretiyle bir avukatla da açıp takibini yapabilir. Ancak dava açmak ve bununla ilgili diğer işlemleri takip etmek özel bir bilgi ve zaman gerektirmektedir. Bu sebeple bir avukatla anlaşılarak onu vekil tayin etmenizi herhangi bir hak kaybına uğramamanız için tavsiye etmekteyiz. Konuyla ilgili daha fazla bilgi için altta bulunan iletişim numaralarından bize ulaşabilirsiniz.
Dava vekaletnamesi iki şekilde verilebilmektedir. Bunlar özel ve genel vekaletnamedir.
Genel vekaletname ile avukat müvekkili adına açmış yahut açacağı veya müvekkile karşı açılmış bütün dava ve icra takiplerini yapabilecektir. Bu sebeple avukata sadece genel dava vekaleti çıkarıldığı, yani özel yetki verilmediği, durumlarda avukat müvekkili adına alım-satım yapamaz, sulh olamaz, hakimi reddedemez, iflas isteyemez ve bunun gibi vekaletnamede yer almayan bir yetkiye dayanarak işlem meydan getiremez.
Özel vekaletname ise sadece bir yahut birkaç dava ya da icra takibi için verilen vekaletnamedir. Avukat yasada belirlenmiş olan ve vekaletnamede yazılı olan müvekkil tarafından kendine tanınan hak ve yetkiler bağlamında hareket edebilir.
Özel yetki düzenlemesi içeren kişiye sıkı sıkıya bağlı haklara ilişkin davalar için avukata verilecek vekaletname için son 6 ay içinde çekilmiş en az 2 adet fotoğrafla ve noterde mutlaka ne amaçla bu vekaleti çıkarttığınızı belirtmeniz gerekmektedir. Uygulamada sıklıkla boşanma davalarında temsil için fotoğraflı vekaletname çıkartılmaktadır.
VEKALETNAME NASIL ÇIKARTILIR?
Vekaletname çıkartmak için vekalet verenin nüfus cüzdanı veya pasaportunu hazır etmesi gerekmektedir. Bununla beraber vekalet verilecek olan avukatın adı, soyadı ve kimlik numarasının biliniyor olması gerekmektedir.
Vekaletname çıkartma işlemi noterde yapılır. Bu sebeple avukata vekaletname verecek olan müvekkil hangi amaçla geldiğini noterde bulunan görevliye söyler. Bu beyanlar esas alınarak hazırlanan vekaletname vekalet veren müvekkilce imzalanır ve bir nüshası noterde kalır.
Avukata vekalet verecek olan bir tüzel kişi ise imza sirküleri ve yetki belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Yurt dışında yaşayıp da vekalet çıkartacak kişiler bakımından en yakın Türk Konsolosluğuna başvurarak vekaletname düzenlettirebilirler. Bu işlem için Türkiye’ye gelmelerine gerek yoktur.
Yabancı noter veya noterin görevlerini yapmakla görevlendirilmiş noter yerine geçen makamlarca düzenlenen evraklarda ise Türk Konsoloslukları tarafından bu evrakı yetkili makamın düzenlediğini onaylayarak evraka şerh düşmeleri halinde vekaletname yerine kullanılabilir. Bu şerhe apostil şerhi denilmektedir.
VEKALET İLİŞKİSİ NASIL SONA ERER?
Vekaletnameler süreli veya süresiz olabilir. Süreli vekaletname sürenin dolmasıyla sona ermektedir. Sadece belirli bir davanın açılması yahut belirli bir icra takibinin yapılması için verilen vekaletnameler de bu işlemin yapılması sonrası kendiliğinden sona erer.
Müvekkil vekili azlederek de vekaletnamenin geçerliliğini sona erdirebilir. Bununla birlikte vekil olan avukat da istifa ederek bu vekalet ilişkisini sona erdirebilecektir.
Tüm bunlarla birlikte tabii olarak taraflardan birinin ölümü üzerine vekaletname hükümsüz kalacaktır.